MASA SZPACHLOWA

do spoinowania płyt gipsowo-kartonowych bez użycia taśmy, do stosowania wewnątrz pomieszczeń

KLEIB S6 jest gipsową masą szpachlową do spoinowania płyt gipsowo-kartonowych o odpowiednim kształcie krawędzi, bez zastosowania taśmy zbrojącej.

  • idealna do spoinowania płyt gipsowo-kartonowych
  • wydajna
  • łatwa w aplikacji i obróbce
  • doskonała urabialność i przyczepność
  • do nakładania ręcznego
waga netto
10 kg
sztuk na palecie
108
średnie zużycie

0,5 kg masy na 1 m² powierzchni, na każdy 1 mm grubości warstwy

OBLICZ ZUŻYCIE
Pobierz kartę produktu

KLEIB S6 jest gipsową masą szpachlową do spoinowania płyt gipsowo-kartonowych o odpowiednim kształcie krawędzi, bez zastosowania taśmy zbrojącej.

Powierzchnie spoin powinny być oczyszczone z warstw mogących osłabić przyczepność masy, zwłaszcza z kurzu, brudu, wapna, olejów, tłuszczów, wosku, resztek farby olejnej i emulsyjnej. Krawędzie płyt docinanych i obrabianych przed spoinowaniem powinny być zagruntowane preparatem gruntującym KLEIB G1. Wszelkie elementy stalowe narażone na kontakt z masą należy zabezpieczyć antykorozyjnie.

Masę szpachlową przygotowuje się przez wsypanie suchej mieszanki do naczynia z odmierzoną ilością wody i wymieszanie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Czynność tę najlepiej wykonać mechanicznie, za pomocą wiertarki z mieszadłem. Masa nadaje się do użycia po upływie 5 minut i po ponownym wymieszaniu. Przygotowaną masę szpachlową należy wykorzystać w ciągu ok. 60 minut.

W pierwszym etapie prac masę należy wcisnąć w spoinę za pomocą szpachli lub pacy w taki sposób, aby ją dokładnie wypełniła na całej grubości. Następnie rozprowadzić równomiernie masę na całej długości połączenia i wyrównać powierzchnię. Po utwardzeniu masy można przystąpić do ostatecznego wygładzenia powierzchni za pomocą drobnego papieru ściernego lub siatki poliwęglanowej.

Średnio zużywa się 0,5 kg masy na 1 m² powierzchni, na każdy 1 mm grubości warstwy.

Wiertarka z mieszadłem, szpachla, gładka paca stalowa. Narzędzia należy czyścić czystą wodą, bezpośrednio po użyciu.

Masę należy przewozić i przechowywać w szczelnie zamkniętych workach, w suchych warunkach (najlepiej na paletach). Chronić przed wilgocią. Okres przechowywania w warunkach zgodnych z podanymi wymaganiami wynosi do 9 miesięcy od daty produkcji umieszczonej na opakowaniu.