TYNK MASZYNOWY LEKKI CEMENTOWO–WAPIENNY

KLEIB C17 jest lekką zaprawą tynkarską ogólnego przeznaczenia do maszynowego wykonywania tradycyjnych tynków wewnętrznych. Może być aplikowana również ręcznie.

  • do nakładania maszynowego lub ręcznego
  • o zwiększonej wydajności
  • zawiera perlit
  • łatwa w aplikacji i obróbce
  • wysoka wytrzymałość
  • doskonała przyczepność i elastyczność
  • wodoodporna
waga netto
25 kg
sztuk na palecie
54
średnie zużycie

13 kg suchej zaprawy na wykonanie 1 m2 tynku o grubości warstwy 10 mm

OBLICZ ZUŻYCIE
Pobierz kartę produktu

KLEIB C17 jest lekką zaprawą tynkarską ogólnego przeznaczenia do maszynowego wykonywania tradycyjnych tynków wewnętrznych. Może być aplikowana również ręcznie.

Podłoże powinno być stabilne, nośne i czyste, tzn. wolne od zanieczyszczeń mogących osłabić przyczepność zaprawy. Zbyt chłonne powierzchnie przed tynkowaniem należy zagruntować stosując preparat gruntujący KLEIB G1 lub stosować obrzutkę KLEIB C19. Przed tynkowaniem sufitu zawsze zastosować KLEIB C19.

Produkt wsypać do pojemnika zasypowego agregatu tynkarskiego i dobrać wodę w taki sposób, aby zaprawa uzyskała plastyczną konsystencję. W przypadku nakładania ręcznego zaprawę przygotowuje się przez wsypanie suchej mieszanki do naczynia z odmierzoną ilością wody i wymieszanie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

W przypadku mechanicznej aplikacji zaprawę rozprowadzać poziomymi pasami, zaczynając od góry. Następnie wyrównać (ściągać) łatą, a po wstępnym związaniu zacierać pacą drewnianą lub styropianową. Grubość warstwy nakładanej jednorazowo nie powinna być większa niż 20 mm. Kolejne warstwy nanosić po wstępnym związaniu poprzedniej. W przypadku nakładania ręcznego zaprawę narzucać kielnią. Świeżo otynkowane powierzchnie chronić przed zbyt szybkim wysychaniem. Narzędzia czyścić wodą bezpośrednio po użyciu.

Zużywa się 13 kg suchej zaprawy na wykonanie 1 m2 tynku o grubości warstwy 10 mm.

Zaprawę należy przewozić i przechowywać w szczelnych workach, w suchych warunkach (najlepiej na paletach). Okres przechowywania wynosi do 12 miesięcy od daty produkcji umieszczonej na opakowaniu.